67761254

На русском Šodien ir ?? Pareizs laiks ??. Tirgoņu iela 23, Majori, Jūrmala
Kūkas un tortes

Mūsu prece.   "Kijevas torte". Vēsture. Padomi tortes izgatavošanai. (no ukraiņu preses)                                                                                                        
"Kijevas torte" ir Ukrainas nacionālais simbols. Katru dienu desmitiem tūkstošu tūristu un vienkārši Ukrainas galvas pilsētas apmeklētāji, aizbraucot paņem līdzi mazu daļiņu ukraiņu kultūras-"Kijevas torti". tas ir līdzīgi kā Suzdaļas medus rausis, Vologdas sviests. Rīgas balzāms, tagad Vācijā taisītās māla krūkās. Rīgas šprotes, tādas mazas zeltainas , glīti sakārtotas. Tagad nopērkamas Vācijā krievu veikalos un citur Eiropā. Ražotas gan, krievu firmās Vācijā, Kaļiningradā. Tas ir kā kādreiz Rīgas kafejnīcu "Vecrīga, "Doma"," Zelta rudens" unikālās vecmeistaru  receptes, "Bišu dūriens", "Medus rausis", rožu maizīte,  iecienītie speķa pīrādziņi, tortes "Rika", "Zelta rudens", dabīgā "Putukrējuma" un citas. Diemžēl Latvijas nacionālās kultūras sastāvdaļa, konditoreja, kas tika veidota vairāk ka 100 gadu, ir Latvijā  neatgriezeniski iznīcināta.

"Kijevas torte" ir iecienīta, Taču gandrīz neviens nezina, kas ir izgudrojis šo brīnišķīgo konditorejas mākslas darbu. Arī šim izstrādājumam ir autors, radītājs.

Receptes autori ir Nadežda Černogor un Konstantīns Petrenko, Kārļa Marksa vārdā nosauktās konditorejas fabrikas darbinieki.  В 1956 gadā, 17 gadus vecā meitene neiekļūstot  mācīties medicīnas institūtā, sāka strādāt par konditora mācekli. Sākotnēji mācoties garnēt tortes. Protams ne jau viss sākumā šajā darbā veicās. Bira asaras, bet spīts un neatlaidība uzvarēja. Pagāja pusgads, darbs sāka padoties. Meitene nolēma , ka ir atradusi savu aicinājumu. Medicīnas izglītība vairs nevilināja un viņa visu savu darba dzīvi veltīja tortēm.

Tā paša 1956 gada beigās, viņa klusībā sāka eksperimentus ar jaunas tortes receptūru. Sākotnēji viena, tad divas, trīs,  piecas... Laika gaita tika izstrādāts īpašs tikai "Kijevas tortei", veltīts krēms. Tortes recepte vairāk nemainījās un tiek turēta slepenība vēl jo projām

Jau pēc gada "Kijevas torte" ieguva savu pirmo godalgu, bronzas medaļu. 1976 gada Nadežda  Černogor ieguva Ukrainas labākās konditores nosaukumu. Šobrīd konditores nogarnēto toršu skaits pārsniedz miljonu.

Visu savu darba dzīvi nostrādājot vienā darba vietā, degustējot katru saražoto  toršu partiju. Toršu mammai ir uzticēti arī daudzi speciali pasūtījumi. 300 gadi amerikāņu flotei. trīs stāvīga torte par godu Brežņeva 70 gadu jubilejai, kura sastāvēja no 70 dažādiem gabaliņiem, recepte "Kijevas torte"

"Kijevas torte"  ir riekstu, bizē izstrādājums. riekstu bizē sastāvdaļas tiek žāvētas cepeškrāsnī pie temperatūras 140- 160 grādiem. Pēc tam siltā vieta jāatstāvas ne mazāk kā 12 stundas. Lai nostiprinātos bizē struktūra. .

"Kijevas torte". Varianti no Nadeždas Černogor. (receptes ir aptuvenas)
 
Bizē masa
1 glāze sasmalcinātu, apceptu riekstu.
1 glāze smalkā cukura
10 olu baltumi, vanilīns, cukāti.
45 gr. milti (1.5 ēdamkarotes) 
Sviesta krēms
100 gr. pūdercukurs 
200 gr. sviests 
3 ēd. karotes kondensētais pilnpiens
1 ēd. karotes konjaka
Šokolādes krēms
100 gr. pūdercukurs
200 gr. sviests
3 ēd. karotes kondensētais pilnpiens
2 ēd. karotes konjaka
2 ēd. karotes kakao
vanilīns
Ļoti akurāti atdalīt olu baltumus no dzeltenuma, putot olu baltumus, pakāpeniski  pievienojam cukuru ar vanilīnu lai izveidotos biezīga saputota masa, 4-5 reizes palielinoties apjomā. Pievienojam ar miltiem savienotos ceptos riekstus, lēni un uzmanīgi maisot no augšas uz leju lai masa nesakristos. Tūlīt uzreiz veidojam divus apaļus, 6-7 mm masas apļus uz iepriekš uz cepamām plātīm novietotiem pergamenta vai cepama papīra riņķiem, attiecīgi piegrieztiem pēc vajadzīgā diametra.
2-2.5 stundas bizē cepam pie temperatūras 140-160 grādi. Ļaujat atdzist un atstāvēties vismaz 12 stundas. Kārtojiet ar sviesta krēmu, virsmu klajiem ar šokolādes krēmu. tortes garnēšanu veicat pēc savas gaumes ar iekrāsotu krēmu, augļiem sukātiem... Tortes malu noziežat ar krēmu un nokaisot ar vafeļu, biskvīta vai riekstu smalkumiem.

Laika gaitā ir izveidojusies vairāki citi tortes recepšu varianti. 

Bizē masa: 150 gr. rieksti, 235
gr. cukurs , 200 gr. milti, 8 olu baltumi, 1 gr. vanilīns.
Krēms: 55 gr. cukura, 2 dzeltenumi, 30 gr. ūdens, 200 gr. sviests, 200 gr. iebiezinātais piens ar cukuru, 10 gr. kakao, 2 gr. konjaka vai vaniļcukura.

Par mums
Mūsu produkcija
Maizītes
Citi izstrādājumi
Cepumi
Tortes, kūkas
Uz pasūtījuma
Kāzu, jubilāru tortes
Citi pasūtījumi
Kafejnīca
"Pie Lāsmas"
Dažādas receptes
No rauga mīklas
Keksi un citas lietas
Kūkas, tortes
Maizes cepšana
Meistaru darbi un nedarbi
Kāzas, svinības
Mario,bērnu tortes
Par visu ko
Dažādas lietas
Lasītāju lapa
AKCIJAS, atlaides
 
 
 
 
 
 

Olbaltumu uzputo biezā masā, pakāpeniski, pievienojot cukuru. Olbaltumus jāputo tā lai labi turētos uz putotāja rīkstes veidojot asu zīmējumu. Iemaisa smalki kapātus ceptus riekstus, miltus, vanilīnu. Iemaisīto masu dala 3 daļās. 3 masas ripas kalte krāsnī 1,5 stundas līdz 160 grādu temperatūrā izsmērējot uz pergamenta vai cepamā papīra. Cukuru, olu dzeltenumu, iebiezināto pienu ar cukuru, ūdeni karsē līdz 95 grādiem, maisot iegūst vienveidīgu masu. Masu dzesē līdz 18-20 grādiem, ieputo uzputotam sviestam. Pievieno konjaku ,apomatiskas esences. Toršu pusfabrikātus kārto ar balto  krēmu ,tortes virspusi ar šolādes krēmu.

"Kijevas torte"
№ 2

Izgatavot divus pusfabrikāta plāceņus. 
Viena plāceņa izgatavošanai vajadzīgs: 6 olbaltumi, 2 glāzes cukura. Uzputot biezā vienveidīga masā. Pievienot pusglāzi miltus, 1.5 glāzes riekstus. Cepamo pannu iesmērēt ar eļļu, uz kuras novietot ar eļļu piesūcinātu kalku (papīrs). Cept uz lēnas uguns 1-1.5 stundas.
Krēms: 12olu dzeltenumus uzputot ar 1.5 glāzēm cukura, pievienot 2 ēdamkarotes kakao, 3/4 glāzes pilnpiena un lēnas uguns vārīt kamēr sabiezēs apmaisot ar koka karoti. Atdzisušo masu mazām porcijām pievienot pie uzputota 300 gr. sviesta. Plāceņus nosmērēt no abām pusēm atstāt  pusi dienas lai ievelkas.

"Kijevas torte"
3


10 olbaltumus, 1 glāzi cukura, 100 gr. saberztus ceptus riekstus, 40 gr. miltu.                                                              Krēms: 200 gr. sviesta, 1 bundžiņa kondensēta pilnpiena ar cukuru, 15 gr. cukura.                                                    Atdzesētu olbaltumu putot ar vienu glāzi cukura, kamēr 4-4.5 reizes palielināsies apjoms, Pievienot ceptus sasmalcinātus riekstus kādi labāk pašiem patīk. Iemaisīt miltus. Izveidot divus apaļus plāceņus uz pergamenta un cept krāsnī pie temperatūras 100 grādiem 4-4.5 stundas. Kad plāceņi atdzisīs, noklāt ar krēmu.


 

 

 

 

 

 

Kūkas un tortes